Det blev en poäng var för AIK och IFK Göteborg i klassikermötet som ägde rum på Friends Arena på måndagskvällen. Stockholmslaget såg ut att vara på väg mot segern men fick nöja sig med en poäng efter en kvittering med 20 minuter kvar.

Det var två lag som inte mår särskilt bra som gjorde upp om tre poäng i vad som bör kallas för ett krismöte. Speciellt AIK var extra beroende av en seger i gårdagens match. Laget hade blott fem inspelade poäng efter sju matcher och det har minst sagt stormat i klubben med ifrågasatta nyförvärv och en VD som tagit tjänstledigt.

Och man fick en mardrömsstart i matchen. Redan efter fem minuter hade Göteborg tagit ledningen genom Sebastian Ohlsson som högg på en boll i straffområdet och ”änglarna” hade fått en perfekt start på matchen.

Man skulle dock inte få njuta av ledningen länge. Redan åtta minuter senare sköt Göteborgs målvakt Pontus Dahlberg bollen på egen spelare in i mål och AIK hade fått en gratisbiljett in i matchen. Veteranen Gustav Svensson noterades för självmålet.

– Det är riktigt svagt av Dahlberg, han kan inte skylla på gräsmattan i den här situationen heller. Bollen rullar sakta mot honom och jag vet inte varför han blir stressad och vad som gör att han slår den mitt på Gustav Svensson, säger Discoverys expertkommentator Johan Arneng om situationen.

Det dråpliga självmålet gav AIK ny energi och man tog över matchbilden. Man kunde inte hitta nätet en till gång innan matchklockan nått 45 minuter men i början av andra halvlek fick man utdelning. Efter att bollen studsat runt fick Rui Modesto skottläge i utkanten av straffområdet och med ett välplacerat avslut i bortre hörnet gav portugisen AIK ledningen i matchen. Målet var Modestos andra denna säsong och han går i och med det upp i delad topp i AIK:s interna skytteliga.

Det såg länge ut som att AIK skulle ta en oerhört välbehövlig seger men med ungefär tjugo minuter kvar av matchen så var det dags för Sebastian Ohlsson att näta igen. Efter en hörna studsade bollen ut till 29 åringen som skickligt prickade in 2-2 vid stolproten.

– Kul att få dunka in några. Det ger självförtroende och kul att få hjälpa laget, säger tvåmålsskytten som sammanlagt står på fyra mål i årets allsvenska.

Under de sista tjugo minuterna var det AIK som gick för segern men man kunde inte vaska fram de riktigt heta målchanserna och matchen slutade 2-2. Buropen haglade på Friends Arena efter slutvisslan och AIK befinner sig i fortsatt kris. I Göteborglägret är det lite muntrare miner. Tabelläget är allt annat än bra men man tog sin första poäng på bortaplan mot AIK sedan 2016 och i och med krysset har man nu inte förlorat på fyra matcher i allsvenskan.

Författare

Fabian Rovira
+ posts