Om man inte kontrollerar vad som gäller  kan det ställa till problem på resan tillsammans med hunden. Dalton-Mercedes berättar hur hon redan nu förbereder hunden Magic inför deras första resa tillsammans med golf och sol.

”Det är väl klart min bästa vän ska få följa med på semestern.”

Magic är ännu en valp och Dalton-Mercedes känner att det är viktigt att kontrollera alla krav och bestämmelser som gäller i god tid innan resan blir av nästa år. Redan nu planerar hon var de ska resa och kontrollerar noga vilka regler som gäller i de land de ska åka till. Att ta med sig hund utomlands är otroligt smidigt eftersom hundar i många länder är välkomna på restauranger. Hon berättar att kyparna brukar komma fram med en skål färskt vatten och en mjuk filt så att ens livskamrat kan vara med i princip överallt. Hemma i Sverige har det börjat bli fler djurvänliga caféer där hundar är tillåtna. Dock inte i samma utsträckning som i exempelvis Spanien.

Vissa glömmer bort hur mycket ansvar som ligger hos hundägare. Vi behöver se till att man har kontroll på samtliga regler och inte missar något. Att ta med sig Magic är viktigt eftersom hon är en stor del av Dalton-Mercedes liv och hon vill bygga relationen starkare redan under Magics första levnadsår.  Hon slipper fundera på hundvakt och hur Magic skulle ha det hemma om hon var borta. Det är både avkopplande och ett äventyr att resa med Magic. Dock finns det vissa råd som hon vill dela för den som funderar på att resa med hund nu i sommar. Förutom reglerna, så behöver man tänka på att packa vissa saker som är nödvändiga,  hundresväskan.

Vad din hund behöver på resan

Det absolut viktigaste är vätskeersättning anpassat för hund. Om ens hund får magsjuka tömmer hunden alla vätskedepåer snabbt och situationen kan bli allvarlig. Det är inte alltid lätt att hitta vätskeersättning i ett land man aldrig besökt, så det bör finnas i hundresväskan.

När jag frågar hur man kan kontrollera vätskenivån hos en hund berättar Dalton-Mercedes  att om man nyper i hundens päls, så kan man se hur fort huden återgår till normalt tillstånd. Man behöver veta hur det ser ut, för när man är utomlands kan man behöva kontrollera det ofta under en varm dag. Går då huden tillbaka till sin normala tillstånd betydligt långsammare än tidigare har hunden för lite vätska i kroppen och  behöver direkt vätskeersättning.

Kylväst och skor är också väldigt viktiga att packa ner. Våra hundar är givetvis vana vid vår svenska sommar, men värme och luftfuktighet kan vara annorlunda i ett annat land. Vilket kan ge hunden vissa utmaningar att reglera kroppstemperaturen. Det är väldigt viktigt att man har en kylväst för att hunden ska klara solen och värmen. De flesta av oss som varit på stranden i ett varmt land har säkert varit med bränna fötterna i sanden. Man står där plågad och ropar på familj eller vänner att snabbt komma med flipflops. Hundar kan ju inte kommunicera med oss på samma sätt och tyvärr är det många hundar som bränner tassarna. Det finns skor för hundar som är väldigt bra och skyddar tassarna mot brännskador.

”Ta korta promenader om det är väldigt varmt och längre promenader på kvällen när det är svalt ute. En enkel regel för att undvika solsting

Dalton-Mercedes ler och klappar Magic som har tuggar på älsklingsbollen.

Kontakten med andra djur

I andra länder finns tyvärr många hemlösa djur. Här finns det risk att hunden smittas av  sjukdomar som i värsta fall Rabies eller ohyra som loppor. Om man möter en gatuhund är det viktigt att den inte kommer nära hunden, menar Dalton-Mercedes.

”När vi kommer nära gatuhundens revir behöver vi ha respekt. Här är det gatuhunden som bestämmer och inte du”

Det är viktigt att visa ett tydligt ledarskap och inte rädsla. Ha ett tajt koppel på din hund. Det kan vara avgörande förklarat Dalton-Mercedes. Du styr nämligen gatuhunden genom att visa att du skyddar din hund genom att hålla in kopplet. På så sätt kommer gatuhunden att ignorera dig och din hund. Om du ser att gatuhunden äter mat eller har valpar ökar risken att den attackerar. Dalton-Mercedes rekommenderar då att man direkt vänder och tar en omväg för att ge gatuhundarna utrymme.

Hundägarens ansvar

Enligt Jordbruksverket är det hundägarens ansvar att kontrollera att alla regler följs. Ägaren behöver kontrollera besökande lands regler och bestämmelser för resor med hund från Sverige. Konsekvenserna kan bli katastrofala om man missar. Hunden kan nekas inträde i landet, sättas i karantän eller i värsta fall avlivas hunden direkt på plats av myndigheterna.

Checklista från Jordbruksverket:

  • Chip ska vara godkänt av Jordbruksverket
  • Grundvaccin mot rabies ska tas 21 dagar innan du får resa
  • EU-pass utförs av veterinär. I EU-passet inkluderas hundägare, ID-märkning och ID-nummer för hunden.
  • Gör en extra kontroll på vilken avmaskning som ska göras, det kan skilja sig här från land till land.
  • Gör en grundlig kontroll på Jordverkets hemsida vad som gäller ditt resmål och din hemresa till Sverige.

 

Intervjuad: Dalton-Mercedes Haglund, Sollentuna
Källa: Jordbruksverket
Text och bild: Liza Fredholm

Författare

Website | + posts

Att öka motivationen behöver du våga börja drömma. De drömmar du vill uppfylla behöver du koppla ett målfokus. Drömmar är ofta kopplade till våra behov av vad vi önskar, vill uppleva eller känner meningsfullhet inom.