Polisen går nu ut med en varning för båtmotortjuvar. Det är Polisen i region Bergslagen, som innefattar Värmlands, Dalarnas och Örebro län, som gått ut med varningen.

Under förra säsongen stals båtmotorer i Sverige till ett värde av en kvarts miljard – och ändå var det färre än tidigare år. Nu har högsäsongen för tjuvarna börjat igen, varnar Polisen.

– Låt inte tjuvarna härja fritt i båthamnar och båtuppställningsplatser. Det bästa sättet att stoppa tjuvarna är att inte låta dem jobba ostört. Det finns inget tjuvar skyr mer än närvaro av andra människor, skriver Polisen.

Om man ändå drabbas av stöld ska man se till att ha märkt upp sin motor ordentligt med gravyr eller DNA-sprej. Detta eftersom den absoluta merparten av stulna båtmotorer hamnar utomlands, och om motorn inte är ordentligt märkt och anmäld som stulen kommer man aldrig att se den igen, enligt Polisen.

– I många länder i Europa får polisen hålla beslagtaget gods högst sex timmar. Har man inte hittat rättmätig ägare innan dess måste godset lämnas tillbaka. Vi ser att ungefär varannan båtrelaterad stöld saknar ID-information gällande motor eller båt. Det är därför jätteviktigt att märka upp och dokumentera sina ägodelar, skriver Polisen på sin hemsida.

De rekommenderar att fylla i det så kalalde båtkortet som finns att hämta på polisen.se, då det är till enorm hjälp för att få tillbaka saker om man drabbas. Men det viktigaste uppmaningen de ger är ändå att hålla uppsikt.

Källa: Polisen.se

Författare

Website | + posts

Grundade tidningen Arvikamagasinet där jag är chefredaktör i början av 2020. Arbetar som redaktör och nyhetschef på DagsNytt.